020-123 900

020-123 900

Vårt jobb går ut på att göra Ditt hem säkrare och mer trivsamt att bo i!

Därför håller vi koll på vilka intervall som gäller för rengöring av din ventilation och kontaktar dig i god tid innan det är aktuellt för ett återbesök.

Din integritet är viktig för oss.
Vi delar inte din information.

SVG Transitions

Intervall rekommendation

Rekommendationen är att rengöra imkanalen (ventilationen ovanför spisen) vart annat år och frånluftsventilationen i våtutrymmen vart fjärde år.

I väntan på att vi ska kontakta dig så har vi här sammanställt några enkla tips för dig som du själv kan göra för att hålla ventilationen i ditt hem i gott skick mellan besöken.

Rengör fläktfiltret såhär.

1. Stäng av elektriciteten och ta loss fläktfiltret/höljet.

2. Koka upp vatten i kastrullen med bikarbonat och ättika. Alternativt koka vatten och häll sedan i diskmedel.

3. Lägg ned filtret i kastrullen. Får det inte plats kan du lägga det i en djup bakplåt eller bunke och hälla över den varma vätskan.

4. Låt vara i några minuter.

5. Skölj med rent vatten och borsta försiktigt med en gammal tandborste. Går även att köra i diskmaskinen.

6. Är höljet och fläkten av rostfritt stål eller plast kan även det rengöras med samma blandning. Består det av aluminium kan diskmedlet orsaka missfärgning och punktfrätning. Använd då i stället hett vatten, kolsyrat vatten eller miljövänligt avfettningsmedel.

7. Se till att filtret är helt torrt innan du sätter tillbaka det.

8. Sist men inte minst, ta en titt på köksfläkten då och då så det inte hinner bli för oljigt vilket utgör en fara.

Kontrollera om frånluftsventilationen fungerar bra!

1. Finns det frånluftsventiler i alla våtutrymmen och kök? Det behövs. Sätt in ventiler om det saknas. Förorenad och fuktig luft ska fångas upp och föras ut så nära föroreningskällan som möjligt.

2. Är det bakdrag i någon frånluftsventil eller öppen spis, det vill säga att det kommer in luft utifrån? Kontrollera att luften går utåt, genom att hålla en liten pappersstrimla i ventilöppningen. Du kan hindra bakdrag genom att komplettera frånluftsventilen med ett backspjäll.

3. Är ventilen smutsig? Ta loss och rengör den enligt anvisningarna. Byt packningar vid behov. Ändra inte ventilens inställning. Sätt tillbaka ventilerna.

4. Låter din köksfläkt eller våtrumsfläkt för mycket för att du ska vilja använda dem? Använd ett reducerat läge, eller byt till en tystare fläkttyp.

~

Vädra på rätt sätt.

1. Öppna och vädra ut en kort stund varje dag.

2. Det går bra att vädra ut i kök och badrum om det blåser från rätt håll, så att luften dras ut genom det öppna fönstret och inte blåser in i bostaden.

3. Öppna gärna ett fönster i sovrummet när du lagar mat. Ha då köksdörren stängd eller nästan stängd, så går inte matoset in i bostaden.

4. Undvik att ständigt ha fönster på glänt om du har fungerande uteluftsventiler.

Vad säger våra andra kunder?