020-123 900 [email protected]

Takvård och taktvätt

Visste du att påväxt på taket kan leda till frostsprängning och ett dyrt takbyte? Genom att tvätta och behandla ditt tak ökar både skyddet och livslängden.

Skydda ditt tak mot skadlig påväxt

Nu är sommaren här och det är dags att se över sitt tak igen. Om det är stark påväxt är det aktuellt med en taktvätt, eller ännu hellre takvård som inkluderar både högtryckstvätt och kembehandling. Anledningen till att man tvättar sitt tak är inte bara för att huset ska vara snyggare än grannens, det har även flera praktiska förklaringar.

Taktvätt för att bli av med mossa och påväxt

Betongpannorna på ditt tak angrips av påväxt så som mossa och lav. Denna påväxt bildar rötter som växer sig in i takpannorna. Under vintertid kan detta skapa frostsprängning vilket leder till spruckna takpannor. Sprickorna gör att taket inte får ett fullgott skydd och skulle skadorna bli väldigt stora kan det vara aktuell med ett helt takbyte, något som är både tidskrävande och kostsamt. En tvätt med högtryckstvätt är ett effektivt sätt för att få bort mossa och smuts. Efter en grovrengöring med takvagnen blir taket rent och är nu redo för nästa steg, d.v.s. applicering av kem.

Takvård för ytterligare skydd

En grovrengöring med takvagn ger ett rent tak men det krävs mer för att skydda mot påväxt. Efter att taket har tvättats finns fortfarande sporer kvar på taket. Därför appliceras ett naturvänligt kem som angriper sporer och rötter vilka annars snabbt skulle ha medfört ny påväxt. Takvård kan även ge taket och takpannorna ett mer långvarigt skydd. Med t.ex. Hydroblock WB skyddas taket mot ny påväxt under en lång tid.

Vad gör Akono takvård?

För att ge dig bästa möjliga skydd och ett tak som håller länge har vi flera moment i Akonos takvårdspaket. Först tvättar vi taket med en högtryckstvätt kopplat till en takvagn för att få bort påväxten och samtidigt ge det ett rent och snyggt utseende. Men taktvätten räcker inte för att skydda ditt tak mot ny påväxt. Därför sprutar vi därefter på ett miljövänligt kem som skyddar ditt tak mot ny påväxt.

Exempel på taktyper vi tar hand om

Det är inte bara betongpannor vi tar hand om, även om det är en av de mer vanliga förfrågningarna vi får in. Nedan finns en lista på taktyper som vi utför takvård på. Observera att olika taktyper har olika förutsättningar och därför är det bäst om vi tar ett samtal angående förutsättningarna för just ditt innan ett arbete bokas in.

Följande taktyper kan vi utföra takvård och/eller takvätt på:

– Betongtak/takpannor
– Eternittak
– Plåttak
– Tjärtak
– Papptak
– Shingeltak
– Aluminiumtak
– Skiffertak
– Zandapannor

Om din taktyp inte finns med i denna lista ber vi dig att kontakta oss så att vi kan se vilken tjänst som är aktuell för ditt tak.

På bloggen för Akono Taktvätt kan du läsa i detalj om vad som händer med ditt tak när det angrips av påväxt: http://www.akono-blogg.se/2017/05/05/takvard-och-taktvatt-med-akono/

Kontakta oss idag för mer information om våra tjänster eller en bokningsförfrågan!