020-123 900 [email protected]

Vanliga Frågor

Varför ska jag rengöra imkanalen?

Statistik visar att nästan hälften av alla köksbränder startar vid spisen. I imkanalen samlas fett och smuts som lätt kan antändas och förvärra skadan vid en eventuell brand. Genom att hålla rent i imkanalen kan du minimera skadan om olyckan väl skulle vara framme. Dessutom förlänger du livstiden för enheten genom regelbunden rengöring.

Utför Akono Ventilation även rengöring av eldstäder eller rökkanaler?

Nej, Akono utför ingen rengöring av eldstäder eller rökkanaler då detta endast får utföras av sotare som är upphandlade av respektive kommun.

Hur ofta bör jag rengöra ventilationskanalerna?

Behovet av rengöring varierar från hus till hus och påverkas exempelvis av hur ofta du använder spisen. Som tumregel kan du dock utgå från att du bör rengöra kanalerna vartannat till vart tredje år.

Har ni hittat annat än damm i ventilationerna?

Vi har sett det mesta när vi har varit inne i ventilationskanalerna! Förutom damm och fett så har vi stött på fågelbon, döda fåglar och massor av kackerlackor, bara för att nämna några saker. Se här:

Vanligt förekommande smuts i ventilationskanalen

Tar ni bara frånluftsventilationen i våtutrymmen?

Nej. Vi tar all frånluftsventilation i hela fastigheten. Frånluftsventilation förknippas ofta med våtutrymmen men kan sitta på andra ställen i huset, t ex källare, sovrum, garderober, vardagsrum, etc.

Tar ni mekanisk frånluftsventilation?

Ja, det är en vanlig frånluftsventilation. Det som menas med mekanisk är att det sitter en fläkt i kanalen som drar ut luften.

Om ni har fläktar kopplade till frånluftsventilationen (t.ex. PAX fläkt) vänligen skruva bort dem ifall dem inte sitter fast med så kallade ”klipps” eller enkelt kan tas bort på annat vis.

Om kund har fläktar mitt i röret (ovanligt) så går det bra så länge kunden vet var i röret (hur långt inne) som fläkten sitter. Detta är mycket viktigt eftersom det annars är lätt att skada motorn med viskan.

Tar ni självdrag?

Vi tar självdrag.

Tar ni kolfilterfläkt?

Nej, vi tar inte kolfilterfläktar, har du kolfilterfläkt så finns det ingen imkanal.

Tar ni FTX-system?

FTX är både till- och frånluftsystem med värmepump/aggregat. Vi tar endast frånluftskanalerna hela vägen fram till aggregatet.

Värmeväxlare tar ni dem?

Nej, men vi tar kanalen hela vägen fram till aggregatet.

Kan Akono Ventilation göra rent tilluftskanalerna?

Ja, Akono gör rent alla kanaler vid förfrågan.

Vi har fjärrvärme / bergvärme, finns det något att göra då?

Ja, fjärrvärme / bergvärme har ingenting med varken imkanal eller frånluftsventilation att göra.

Får jag ett intyg av Akono på att arbetet är gjort?

Ja, Ni får ett intyg där det framgår vilket arbete som utförts, vilken tekniker, fastighetsbeteckning, och när vi återkommer.

Behöver ni tillgång till taket?

Om imkanalen är helt otillgänglig eller mycket svår att komma åt så kan rensningen och rengöringen göras direkt uppifrån taket.

Rengör ni även om jag har asbest i huset eller om mina rör är gjorda av eternit?

Asbest/eternit är giftigt och därför kan inte teknikern rengöra dessa hus.

Asbestcement kallas ofta vid det mest kända produktnamnet, Eternit. Asbestcement (eller Eternit) består av asbest som krossas och sedan blandas ihop med cement. Eternit har fördelen att det är tåligt oavsett temperatur och väderlek och har bland annat använts som väggbeklädnad till hus.Asbestcement är hälsovådligt om man arbetar med materialet då asbestfibrer kan tränga in i andningsorganen och orsaka asbestos och cancer.

Vad vi brukar erbjuda dig som kund är att i samband med påkomst av eternit utföra en inspektion av eternitrören samt luftflödesmätning med tillhörande intyg till ett rabatterat pris.

Något mer jag behöver veta?

Inför varje ny ort vi besöker så skickar vi ut pressreleaser till alla lokala tidningar samt kontaktar den lokala räddningstjänsten för att sprida information om vårt besök.

Alla våra tekniker har ett ID06 och givetvis visar vi upp legitimationen i dörren om du frågar oss.

Vårt organisationsnummer är 559039-6874 och du kan enkelt se mer information om bolaget och F-skatt här: www.allabolag.se/AkonoAB. I mitten av nästa år bör även vår årsredovisning dyka upp på den sidan.

Jag har inte fått något bokningsmejl?

Det kan hända att bokningsbekräftelser hamnar i din skräppost. Detta är olika mellan leverantörer och personliga inställningar i din inkorg. Adresser från @hotmail och @telia hamnar oftare i skräpposten än andra leverantörer. Vid frågor eller begäran av en ny bokningsbekräftelse, var vänlig kontakta kundservice.

Har du några andra frågor till oss?

Så ser vi fram emot att besvara dem!